Valdres Energi Nett har ansvaret for strømforsyningen i kommunene Nord-Aurdal, Vestre Slidre og Øystre Slidre. Nettet består av 769 km 22 kV høyspenningsnett, 1848 km lavspenningsnett og til sammen 1068 transformatorer og nettstasjoner.
Valdres Energi Nett leverte per 31.12.2020 nettjenester til 15 553 nettkunder, av disse er omtrent halvparten hytter og fritidsboliger. Energiuttaket for 2020 var på 275 GWh etter fratrekk for nettap.
Valdres Energi Nett er lokalisert på Spikarmoen rett utenfor Fagernes sentrum i Nord-Aurdal kommune. Ved utgangen av 2020 var det 28 ansatte i nettselskapet som i hovedsak jobbet med drift, investering og prosjektering av strømnett.
Valdres har siden 2000-tallet og i tiden før vært preget av høy utbyggingsaktivitet i hytte og fjellområdene i distriktet. Valdres Energiverk og nå Valdres Energi Nett har bidratt i denne utviklingen med utbygging av nødvendig infrastruktur. Dette er en samfunnsoppgave som er gitt oss og det er i tillegg en aktiv strategi for å bistå næringsliv og utvikling i distriktet, til verdi for våre kunder og eiere. 2020 har ikke skilt seg ut i så måte. Det har på tross av pandemi og nedstenging vært stor byggeaktivitet i distriktet, særlig med utbygging av strømforsyning til hyttefelt og utbyggingsområder i fjellområdene. I tillegg er det levert strømforsyning til flere private og offentlig tilgjengelige ladestasjoner i distriktet. Vi ser en økende trend i elektrifiseringen av bilparken, spesielt hos våre hyttekunder. Investeringer i 2020 beløper seg til 37,6 MNOK før fratrekk for anleggsbidrag.
Årlige vedlikeholdsoppgaver er utført, tross pandemi og smitteverntiltak lokalt. Det har vært innleie av tjenester på skogrydding, råtekontroll, linjebefaring i tillegg til nettstasjonskontroll og andre ordinære driftsoppgaver vi selv har forestått.
Vi deltok i to større forsknings- og utviklingsprosjekt i 2020, Connected Drone 2 og prediktiv skogrydding. Prosjektene har som mål å utvikle kunstig intelligens og bildegjenkjenningsteknologi for å avhjelpe nettselskap med feildeteksjon. Disse prosjektene har involvert ressurser bredt i selskapet og har i løpet av året endret måten vi arbeider på. Vi har tatt i bruk droneteknologi og bruker dette nå i stor utstrekning. Prosjektet går også i 2021.
KILE (kvalitetsjusterte inntektsrammer ved ikke levert energi) utgjorde i 2020 3,9 MNOK (57 MWh). KILE kommer til fratrekk i selskapets inntektsramme, slik at selskapets tillatte inntekt reduseres som følge av avbrudd (ikke levert energi). Den oppstår i det en eller flere kunder er uten strømforsyning. KILE i 2020 er høyere enn forgående år grunnet vedvarende ising- og trefallproblematikk i distriktet i førjulstiden. KILE i 2019 var på 2,3 MNOK.
Valdres Energi Nett er en beredskapsorganisasjon med døgnbemannet vaktberedskap. Selskapet jobber aktivt med feilretting for å gi kundene best mulig leveringssikkerhet og kvalitet. Dette er med på å holde avbruddene til et minimum og KILE-kostnadene nede.
DSB har i spesifisert rammebrev pålagt Valdres Energi å utføre tilsyn med elektroentreprenører o.l., detaljhandlere, kundens elektriske anlegg samt utføre informasjonsarbeid ved skolene i forsyningsområdet. Året har vært preget av pandemien, men vi har i store trekk gjennomført den opprinnelige tilsynsplanen for 2020. Ved myndighetspålagte kontroller har vi samarbeidet med El-Tilsynet AS, som har utført den fysiske kontrollen.
Brannetterforsking har vært utført av Elsikkerhet Norge AS i samarbeid med politiet.
Vi har også i år prioritert arbeidet med kontroll av nyanlegg og nyere installasjonsarbeid.
2.kvartal 2020 startet Valdres Energi Entreprenør opp. 5 Montører ble flyttet som ansatte fra Nett til Entreprenør.
Å starte opp et firma krever mye. Her er litt av det vi har vært igjennom ved oppstarten i 2020 :
I tillegg til alt dette må firmaet samtidig ha nok arbeid til å utføre for å kunne overleve.
I 2020 fikk vi først rundt påsketider klart fra Eidsiva hvilke store prosjekter vi kunne kjøre.
Kort oppsummert ble det (store prosjekter):
Mindre prosjekter :
I løpet av 2020 vurderte vi arbeidsmengden til så stor at vi gikk til ansettelse av 4 nye montører.
Svein Ivar Rosendal gikk fra Prosjektleder til Daglig leder/prosjektleder.
På grunn av plass mangel og kunne skille ut entreprenør som eget firma, ble det i 2020 ble det også signert leiekontrakt med Valdres Bil Eiendom om å leie en etasje i bygget på adresse : Spikarmoen 12.
Entreprenør flyttet inn i egne lokaler januar 2021.
Valdres Energi Fiber AS er et selskap uten ansatte som sitter på eierskapet til konsernets fiberinfrastruktur. Selskapet leier inn Valdres Energi Entreprenør AS til prosjektering og utførelse av sine prosjekter. Eidsiva Bredbånd leverer sluttbrukertjenestene.
Aktiviteten på utbygging av fiberinfrastruktur har økt betydelig i 2020. Totale investeringer ble økt fra 5,3 MNOK i 2019 til 15,7 MNOK i 2020. Til sammen har 343 nye privatkunder og 16 bedriftskunder fått fiberoppkobling i 2020. Det er også i 2020 investert i fremføringsveier, rør og annen fiberinfrastruktur som skal komme til nytte i årene som kommer.
Valdres Energi Vekst ble stiftet i 2019 som et heleid datterselskap i forbindelse med etablering av konsernmodellen i Valdres Energi.
Selskapets kjernevirksomhet er salg av HR og administrative tjenester til energibransjen og i eget konsernet. Valdres Energi Vekst skal også bidra til å skape vekst i konsernet og skape lokale arbeidsplasser.
I april 2020 ble det ansatt en i selskapet i nyopprettet stilling som tjenesteutvikler og overordnet HR-ansvarlig. Ved utgangen av året ble stillingen endret til daglig leder.
I 2020 har hovedaktiviteten vært leveranse internt til de øvrige selskapene i Valdres Energi, innen personaltjenester, rekruttering, system- og rutineutvikling, informasjon og administrative oppgaver. I tillegg vært medaktør i strategiske prosesser i konsernet og oppbygging av egne selskapsrutiner.
I oktober 2020 ble Valdres Energi medlem i Trainee Innlandet som første bedrift i Valdres. Traineeordningen gir tilgang tilgang til unge, nyutdannede mennesker med minimum 4 års høyere utdanning, og som kan være ansatt over en 2-årsperiode.
Konsernets behov om mer administrativ hjelp gjorde at Valdres Energi Vekst ansatte en trainee høsten 2020, med oppstart i januar 2021. Fagområdet var innen økonomi og administrasjon.
Ved utgangen av 2020 er det to ansatte i Valdres Energi Vekst med kontor i Valdres Energi sine lokaler på Spikarmoen.
Kraftriket AS ble etablert i 2017 av Valdres Energi sammen med Ringerikskraft for å bidra til å styrke selskapenes konkurransekraft i et strømmarked preget av sterk konkurranse med lave marginer. Det er viktig å opprettholde den sterke kundelojaliteten gjennom god synlighet og fremtidsrettede produkter.
Kraftriket AS sin hovedvirksomhet er kraftsalg til sluttbrukermarkedet samt salg av produkter og tjenester innenfor energiområdet. Selskapets hovedmarkedsområder frem til utgangen av 2020 er Østerdalen, Ringerike, Hole, Modum, Sigdal, Valdres, Numedal og Sogn. Selskapet har sine kontorer på Tynset, Hønefoss, Fagernes, Lærdal, Rødberg og Vikersund.
Strømselskapet til NØK (Nord-Østerdal Kraftlag) ble en del av Kraftriket gjennom fusjon med økonomisk virkningsdato 01.01.2020, og den lokale merkevaren Kraftriket Østerdalen ble etablert. Porteføljene til Nore Energi og Sør-Aurdal Energi ble overtatt av Kraftriket, henholdsvis 01.05.20 og 01.07.20. Kraftriket Numedal ble etablert i forbindelse med overtagelsen av porteføljen til Nore Energi, mens porteføljen til Sør-Aurdal Energi naturlig ble en del av den eksisterende lokale merkevaren Kraftriket Valdres. Strømselskapet til Lærdal Energi ble fusjonert inn i Kraftriket med økonomisk virkningsdato 01.07.20 og den lokale merkevaren Kraftriket Sogn ble etablert.
Mot slutten av 2020 ble det inngått avtaler med Stange Energi og Midt-Telemark Energi om fusjon med deres strømsalgsvirksomheter slik at disse er en del av Kraftriket fra 1.1.2021. Fra denne dato har Kraftriket i overkant av 80 000 kunder, mot 38 000 kunder 1.1.2020. Med visjonen «Kraften lokalt skaper styrke nasjonalt» jobber Kraftriket målrettet med ambisjonene om å vokse både organisk og strukturelt mot et mål om minst 300 000 kunder. Kraftriket vil med dette videreutvikle sitt konkurransefortrinn som en lokal leverandør med god service, konkurransedyktige produkter og tilgjengelighet.
Eiere i Kraftriket AS pr. 31.12.2020 er Ringerikskraft (29%), Midtkraft (19%), Nord-Østerdal Kraftlag (16%), Lærdal Energi (18%) og Valdres Energi (18%).
Levert av TALA | © | Personvern