Årsberetning 2020
Valdres Energi, logo

Styrets årsberetning for 2020

Styret i Valdres Energi består av følgende medlemmer.

Øyvind Dahle

Styreleder siden 2014
Født: 1974
Stilling: Advokat
Bakgrunn: Cand.jur. Universitetet i Bergen

Cathinka Vik

Nestleder siden 2020. Styremedlem siden 2015.
Født: 1978
Stilling: Kommune- og samfunnsutviklar i Vestre Slidre kommune
Bakgrunn: PhD i internasjonal politikk fra University of Miami

Randi Lineikro

Styremedlem siden 1998-2002, 2004
Født: 1960
Stilling: IT ansvarlig
Bakgrunn: ADB-kandidat fra Høyskolen i Oslo, teknisk tegner

Inger Torun Klosbøle

Styremedlem siden 2020
Født: 1963
Stilling: Daglig leder
Bakgrunn: Sykepleier

Anni Onsager

Styremedlem siden 2020
Født: 1960
Stilling: Selvstendig næringsdrivende
Bakgrunn: Diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI

Øyvind Holden

Styremedlem siden 2020
Født: 1972
Stilling: Daglig leder, medeier i Valdres Installasjon
Bakgrunn: Installatør, bedriftsutvikling, hytteutbygging
Øyvind Dahle, Styrets leder i Valdres Energi
DesignelementDesignelement

Virksomhetens art og tilholdssted

Valdres Energi AS ble stiftet 30. august 2018 med kommunene Nord-Aurdal, Vestre Slidre og Øystre Slidre som aksjeeiere. Aksjekapitalen er TNOK 22 800 fordelt likt med 500 aksjer på hver av de tre eierkommunene.

Selskapet er en videreføring av Valdres Energiverk AS etter en omorganisering i 2019. Ved omorganiseringen ble det etablert en konsernstruktur med Valdres Energi AS som morselskap.

Konsernet omfatter i 2020 følgende selskaper (eierandel i parentes):

  • Org. nr. 953 681 781 Valdres Energi Nett AS (100,0%)
  • Org. nr. 922 721 319 Valdres Energi Entreprenør AS (100,0%)
  • Org. nr. 922 721 327 Valdres Energi Vekst AS (100,0%)
  • Org. nr. 922 721 335 Valdres Energi Fiber AS (100,0%)
  • Org. nr. 997 434 072 Kvitvella Electrisitetsverk AS (59,3%)
  • Org. nr. 997 723 635 Fossbråten Kraftverk AS (55,0%)

Konsernet har kjernevirksomhet innenfor nettdistribusjon, fiberutbygging og småkraftproduksjon. I tillegg er konsernet engasjert i salg av tjenester fra kjernevirksomheten.

Morselskapets formål er å eie og forvalte eierskapet i datterselskaper samt ivareta andre finansinvesteringer. Selskapet er bl.a. medeier i strømselskapet Kraftriket AS og fiberselskapet Eidsiva Bredbånd AS. Morselskapet utfører konserntjenester for datterselskapene.

Konsernet har forretningskontor på Spikarmoen, Fagernes, i Nord-Aurdal kommune. Nett-konsesjonsområdet dekker kommunene Nord-Aurdal, Øystre Slidre og Vestre Slidre.

Øverste myndighet i selskapet er generalforsamlingen og selskapet har et styre med 6 medlemmer og 3 varamedlemmer. I 2020 har selskapet avholdt 6 styremøter og behandlet til sammen 23 saker.

Årsregnskapet – virksomhetens stilling og resultat

Årets driftsinntekter i konsernet er TNOK 107 330 mot TNOK 110 033 forrige år. I morselskapet er årets driftsinntekter TNOK 12 402. Konsernets driftsinntekter påvirkes hovedsakelig av følgende:

  • Nettinntekter på nivå med fjoråret.
  • Økte driftsinntekter fra fiberleie og tjenestesalg.
  • Reduserte kraftinntekter pga. lave kraftpriser.

Årets konsernresultat etter skatt og minoritetsinteresser er TNOK 12 173 mot TNOK 11 785 forrige år.

Ved utgangen av året er konsernets egenkapital på TNOK 167 418 mot TNOK 161 129 forrige år. Dette gir en egenkapitalandel på 39,2%. Morselskapets egenkapital er TNOK 152 575 i 2020. I tillegg har konsernet ansvarlige lån på TNOK 60 000 fra eierkommunene. Netto finanskostnader for konsernet på TNOK 2 689 inkluderer TNOK 3 708 i renter på ansvarlige lån til eierne. Et lavt rentenivå bidrar til lave finanskostnader.

Konsernets og selskapets likviditet vurderes kontinuerlig og er gjennomgående tilfredsstillende. Konsernet og selskapet er solid og får tilført likviditet ved behov i form av banklån eller finansiering i sertifikatmarkedet. Kontantbeholdningen i selskapet er TNOK 7 699 ved årets slutt. Tilsvarende for konsernet er TNOK 12 293 ved årets slutt. Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter i konsernet er negativ med TNOK 32 580 mot TNOK 25 739 forrige år.

Konsernet forvalter dessuten konsesjons- og andelskraften til to av eierkommunene. Kommunene beslutter egen risikoprofil (sikringsstrategi). Resultat fra andels- og konsesjonsrettigheter i 2020 til kommunene Nord-Aurdal og Vestre Slidre var negativt med til sammen TNOK 6.

Årets driftsresultat i konsernet utgjør TNOK 16 371 mot TNOK 16 675 forrige år. For morselskapet er årets driftsresultat negativt med TNOK 2 175. Konsernets driftsresultat påvirkes av følgende:

  • Noe bedre resultat i nettvirksomheten grunnet økt inntektsramme.
  • Høyere leieinntekter fra fibervirksomheten grunnet økt aktivitet.
  • Økt eksternt administrativt tjenestesalg.
  • Negative resultater fra kraftproduksjon pga. svært lave kraftpriser.
  • Kontinuerlig fokus på kostnader og kostnadsstyring i hele konsernet.

Styret er av den oppfatning at årets resultat er tilfredsstillende. Selskapets og konsernets stilling er bedret. Etter styrets oppfatning gir det fremlagte resultatregnskap og balansen med tilhørende noter fyllestgjørende informasjon om driften og om stillingen ved årsskiftet. Styret vurderer utsiktene for konsernet og selskapet fremover som gode.

DesignelementDesignelement

Valdres Energi Nett AS

Selskapets formål er å bygge ut, drive og vedlikeholde nett på et forretningsmessig og samfunnsmessig grunnlag. Nettkonsesjonsområdet dekker kommunene Nord-Aurdal, Øystre Slidre og Vestre Slidre. Antall nettkunder pr. 31.12.2020 er 15 627 mot 15 348 ved forrige årsskifte.

Distribusjonsnettet utvides og vedlikeholdes etter oppsatte planer. Det er betydelig utbygging av distribusjonsnett i nye og eksisterende hytteområder. Det er fokus på tiltak som forbedrer leveringskvalitet og -sikkerhet. AMS-teknologien og innføringen av Elhub gir nye muligheter for effektivisering av nettdriften og selskapet jobber aktivt for å ta ut denne effektiviseringsgevinsten.

Valdres Energi Entreprenør AS

Selskapets formål er montasje og entreprenørvirksomhet i Valdres knyttet til kraftproduksjon, nett- og fibervirksomhet. Ved utgangen av året har selskapet 7 årsverk og driftsinntekter på TNOK 12 092 i 2020 der hoveddelen er fakturert andre konsernselskaper. Det er ventet at aktiviteten i selskapet vil øke ytterligere fremover.

Valdres Energi Vekst AS

Selskapets formål er salg og utførelse av konsulent- og rådgivningstjenester innen økonomi,  administrasjon, HR, HMS og andre fagområder i tilknytning til dette. Ved utgangen av året har selskapet 1 årsverk og konserninterne driftsinntekter på TNOK 1 291 i 2020. Det er også her ventet at aktiviteten i selskapet vil øke ytterligere fremover.

Valdres Energi Fiber AS

Selskapets formål er å bygge, drifte og levere fiber- og bredbåndstjenester. Det er ved utgangen av året investert MNOK 75,8 i fiberinfrastruktur i kommunene Nord Aurdal, Vestre Slidre og Øystre Slidre. Selskapet har avtale med Eidsiva Bredbånd AS om tilbakeleie av fiberanleggene. Eidsiva Bredbånd AS leverer innholdstjenester til sluttkundene. Samlede leieinntekter i 2020 var TNOK 4 328 mot TNOK 3 842 i 2019.

Produksjon

Morselskapet er medeier i Fossbråten Kraftverk AS og Kvitvella Electrisitetsverk AS. Selskapenes formål er å eie og drive anlegg for produksjon av vannkraft. Begge kraftverk har fått konsesjon fra Norges Vassdrags- og energidirektorat til å bygge og drive småkraftverk i hhv. Leiraelva ved Leira i Valdres og i Neselva ved Fagernes.

Det ble i 2020 produsert 8,2 GWh i Fossbråten Kraftverk og 6,0 GWh i Kvitvella Electrisitetsverk. Dette er produksjonsrekord så langt og over antatt middelproduksjon i begge kraftverk. Pga. svært lave kraftpriser ble det negative resultater i begge selskaper i 2020.

Fremtidig utvikling

Revidert energilov setter krav om selskapsmessig skille mellom monopolvirksomheten (nett) og selskapets øvrige virksomhet. Endringene ble gjennomført i 2019. Dette arbeidet var en del av strategiprosessen VE 2020, en strategiprosess med eiere, styret og ansatte. VE 2020 er videreført og revidert i en ny strategiprosess med navn VE 2025. Formålet med VE 2025 vil være å se på muligheter og alternativer for fremtidig organisering av konsernet til beste for ansatte og eiere i lys av endringene som er vedtatt i energiloven. Konsernet har etablert nye forretningsområder gjennom nye datterselskaper som vil bli videreutviklet de nærmeste årene. Vekst i eksisterende og nye forretningsområder er særdeles viktig for å skape nye arbeidsplasser, økt avkastning og rasjonell kostnadsfordeling.

Prognoser viser at Valdres Energi Nett AS kan forvente en nedgang i inntektsrammen i 2021 men noe høyere inntektsrammer de nærmeste årene etter dette. Med høyere inntektsrammer synes avkastningen på nettselskapets investeringer også å bli bedre fremover med unntak av 2021.

Konsernet har de siste årene gjennomført store investeringer i forbindelse med nybygging av hyttefelt og reinvesteringer i eget nett. Konsernet står godt rustet for fremtiden. Slik det ser ut vil investeringsbehovet opprettholdes de nærmeste årene. Markedet i konsesjonsområdet og kommunenes reguleringsplaner styrer mye av aktiviteten når det gjelder investeringer i nettet. Ny infrastruktur til hytteutbygging i alle tre kommunene har høy prioritet. Det er lagt vekt på god nettkvalitet, noe som vises ved størrelsen på reinvesteringer og utvidelser samt et lavt nettap. Dette i sum får konsekvenser når det gjelder finansiering, likviditet og fordeling av kostnader mellom investeringer og drift.

Valdres Energi Fiber AS vil sammen med Valdres Energi Entreprenør AS bidra til fortsatt høy fiberutbygging i nettområdet de nærmeste årene.

Ved mer effektiv drift innenfor selskapets kjernevirksomhet gjør vi oss mindre sårbare for resultatsvingninger i våre øvrige forretningsområder. Samtidig vil vi også få et bedre grunnlag til å utvikle oss innenfor andre og nye forretningsområder.

DesignelementDesignelement

Kraftriket AS

Kraftriket AS ble etablert i 2017 av Valdres Energi sammen med Ringerikskraft for å bidra til å styrke selskapenes konkurransekraft i et strømmarked preget av sterk konkurranse med lave marginer. Det er viktig å opprettholde den sterke kundelojaliteten gjennom god synlighet og fremtidsrettede produkter.

Kraftriket AS sin hovedvirksomhet er kraftsalg til sluttbrukermarkedet samt salg av produkter og tjenester innenfor energiområdet. Selskapets hovedmarkedsområder frem til utgangen av 2020 er Østerdalen, Ringerike, Hole, Modum, Sigdal, Valdres, Numedal og Sogn. Selskapet har sine kontorer på Tynset, Hønefoss, Fagernes, Lærdal, Rødberg og Vikersund.

Strømselskapet til NØK (Nord-Østerdal Kraftlag) ble en del av Kraftriket gjennom fusjon med økonomisk virkningsdato 01.01.2020, og den lokale merkevaren Kraftriket Østerdalen ble etablert. Porteføljene til Nore Energi og Sør-Aurdal Energi ble overtatt av Kraftriket, henholdsvis 01.05.20 og 01.07.20. Kraftriket Numedal ble etablert i forbindelse med overtagelsen av porteføljen til Nore Energi, mens porteføljen til Sør-Aurdal Energi naturlig ble en del av den eksisterende lokale merkevaren Kraftriket Valdres. Strømselskapet til Lærdal Energi ble fusjonert inn i Kraftriket med økonomisk virkningsdato 01.07.20 og den lokale merkevaren Kraftriket Sogn ble etablert.

Mot slutten av 2020 ble det inngått avtaler med Stange Energi og Midt-Telemark Energi om fusjon med deres strømsalgsvirksomheter slik at disse er en del av Kraftriket fra 1.1.2021. Fra denne dato har Kraftriket i overkant av 80 000 kunder, mot 38 000 kunder 1.1.2020. Med visjonen «Kraften lokalt skaper styrke nasjonalt» jobber Kraftriket målrettet med ambisjonene om å vokse både organisk og strukturelt mot et mål om minst 300 000 kunder. Kraftriket vil med dette videreutvikle sitt konkurransefortrinn som en lokal leverandør med god service, konkurransedyktige produkter og tilgjengelighet.

Eiere i Kraftriket AS pr. 31.12.2020 er Ringerikskraft (29%), Midtkraft (19%), Nord-Østerdal Kraftlag (16%), Lærdal Energi (18%) og Valdres Energi (18%).

Forsknings- og utviklingsaktiviteter

Valdres Energi Nett AS er for tiden deltaker i to FoU-prosjekter, begge i regi av eSmart Systems AS. Disse går henholdsvis ut på prediktiv bildeanalyse av vegetasjon og bruk av dronefotografi i nettet. Når det gjelder utviklingsaktiviteter har selskapet ferdigstilt prosjekter innenfor fornybar energi.

Finansiell risiko

Konsernet har en aktiv holdning til rentemarkedet og tilpasser seg utviklingen i rentemarkedet i tett samarbeid med finansieringsforbindelser. Morselskapet har for tiden kun avtaler om flytende rente på sine låneengasjement. Dette samsvarer godt med at hoveddelen av konsernets inntekter også er flytende gjennom at inntektsrammen er basert på flytende rente. I datterselskapene er inngått til sammen to rentebytteavtaler hvor selskapene betaler fast rente og får flytende rente tilbake. Avtalene utgjør TNOK 16 551 i Fossbråten Kraftverk AS og TNOK 7 283 i Kvitvella Electrisitetsverk AS. Renterisiko vurderes dermed som moderat.

Kredittrisikoen til konsernet er moderat. Det er lave historiske tap og risiko fordeles på mange små kunder der mange også er nettkunder.

Likviditetsrisikoen vurderes å være lav. Konsernet er kredittverdig med akseptabel soliditet. Det vurderes å være lav risiko for at konsernet ikke får tilført likviditet ved behov.

Fortsatt drift

Forutsetningene for fortsatt drift er til stede. Det er ikke etter regnskapsårets utgang inntrådt forhold som etter styrets syn har betydning for bedømmelsen av regnskapet.

Resultatdisponering

Selskapet har for 2020 et overskudd på TNOK 4 558 som foreslås anvendt slik (beløp i TNOK):

Avsatt til utbytte
4 500
Overført fra fond for vurderingsforskjeller
-1 129
Overført til annen egenkapital
1 187
Sum disponert
4 558

Arbeidsmiljø

Ved årets slutt hadde konsernet 47 ansatte. Sykefraværet i 2020 har vært:

  • Korttids (1-16 dager):   0,9 %
  • Langtids (over 16 dager):   2,1 %

Styret anser arbeidsmiljøet i konsernet og selskapet som meget godt. Arbeidsmiljøundersøkelser har påvist svært bra arbeidsmiljø, men med utfordringer ved at gjennomsnittsalderen de siste årene har økt og at det er enkelte slitasjeskader. Det langsiktige sykefraværet skyldes langvarige sykdommer som ikke er arbeidsrelatert og som bedriften ikke kan påvirke.

Det har ikke vært alvorlige ulykker eller vesentlige skader i selskapet eller konsernet i 2020.

Likestilling

To av de aksjonærvalgte styremedlemmene er kvinner og ansattvalgt styremedlem er kvinne. Sammensetningen i styret oppfyller for tiden eierkommunenes krav om minimum 40 % representasjon av det minst representerte kjønn.

17 % av konsernets ansatte er kvinner. Konsernet har kvinnelig adm. direktør og 2 av 5 i ledergruppen er kvinner. Konsernet har fokus på likestilling ved nyansettelser. Likestilling er etter vår mening godt ivaretatt i selskapet.

Diskriminering og tilgjengelighet

Bedriften arbeider for å fremme likestilling, sikre like muligheter og rettigheter og hindre diskriminering. Det er etablert rutiner i forbindelse med rekruttering for å sikre at alle søkergrupper får lik behandling.

Ytre miljø

Virksomheten forurenser ikke det ytre miljø, utover gjeldende lover og forskrifter. Ved planlegging av nyanlegg og reinvesteringer blir natur og miljø hensyntatt i størst mulig utstrekning. Virksomheten har ingen foreliggende pålegg knyttet til indre og ytre miljø.

Øvrige forhold

Styret har også i 2020 lagt selskapets eierstrategi til grunn i sitt arbeid.

Konsernet er pr. dags dato ikke nevneverdig berørt av den pågående Corona-pandemien. Konsernet utarbeider flere scenarier på bemanning, likviditetsutvikling, omsetningssvikt og tilgang på materiell og utstyr. Etterspørselen etter konsernets varer og tjenester synes å være tilnærmet normal. Konsernets evne til å levere varer og tjenester påvirkes bl.a. av tilgang til innsatsfaktorer som er nødvendige for å utføre normale leveranser og tilgang til finansiering. Konsernet opplever ikke spesielle utfordringer knyttet til dette. Det vurderes at konsernet til en viss grad kan påvirkes av kundenes betalingsevne. Dette følges tett opp. Utover dette forventes det ikke at konsernet berøres i særlig grad i overskuelig fremtid.

Signert årsrapport 2020 kan leses som PDF her